Stand Up Comedy Romania

contact STAND UP COMEDY

Spectacole Live Evenimente Private si Corporate

Cristian Dumitru

Varza tv
Trupa Showtime
Stand Up Comedy Romania 2011 Cristian Dumitru evenimente spectacole live

Monday, September 21, 2009

cine a invetat chibritul?

Am nascocit o noua rubrica! Vreau ca in fiecare saptamana sa prezint cate un inventator al unui lucru simplu. M-am gandit sa incep cu chibritul:
A aprinde un foc ni se pare astazi ceva banal. Dar in urma cu 200 de ani, cand nu existau nici chibrituri, nici brichete, nici aprinzatoare electrice, aprinderea unui foc era o treaba foarte incomoda: fie se ciocneau doua bucati de cremene pana cand scanteile rezultate aprindeau o bucata de iasca, fie se lua jaratic de la un foc deja existent. Cel care a schimbat aceasta situatie a fost John Walker, un chimist englez care, in 1826, a realizat (accidental) primul chibrit. Pe 7 aprilie 1827, John Walker a vandut primele 100 de chibrituri (denumirea data de inventator era "lumini de frictiune"), la pretul de un siling. Dupa cateva luni a renuntat la betisoarele de carton si a inceput sa foloseasca pe post de suport al amestecului inflamabil mici lopatele de lemn, realizate manual de elevii din zona. In foarte scurt timp vanzarile au crescut spectaculos si vestea despre noua inventie a ajuns la urechile cunoscutului chimist si fizician Michael Faraday. Acesta l-a implorat pe Walker sa-si breveteze inventia, dar inventatorul nu prea avea inclinatii spre afaceri, asa ca nu a dat atentie acestei propuneri. Ca urmare, au aparut rapid o multime de alti producatori de "lumini de frictiune", iar peste trei ani, in 1830, Walker a incetat complet productia de chibirturi, deoarece o copie a produsului sau, numita "Lucifer", castiga din ce in ce mai multa popularitate.

De atunci, chibriturilor le-au fost aduse diverse imbunatatiri, dar, in principiu, chibriturile din ziua de astazi difera destul de putin de cele de acum aproape 200 de ani.

No comments:

Enterprise Search - Advertise your business in our free online Australian business directory.