Stand Up Comedy Romania

contact STAND UP COMEDY

Spectacole Live Evenimente Private si Corporate

Cristian Dumitru

Varza tv
Trupa Showtime
Stand Up Comedy Romania 2011 Cristian Dumitru evenimente spectacole live

Saturday, November 16, 2013

Teatru Bucuresti miercuri (20 noiembrie): Frig de Lars Noren la Mojo Music Club

Motto: „Actiunea teatrului, ca si a ciumei este binefacatoare, caci impingandu-i pe oameni sa se vada cum sunt, le smulge masca, le descopera minciuna, moleseala, nimicnicia, ipocrizia” - Antonin Artaud – (teatrul cruzimii)

Mult timp in urma, elaboram alaturi de un psiholog metodologia si exercitiile pe care le propun actorilor pentru a descoperi personalitatea personajelor pe care urmeaza sa le modeleze din noroiul fertil al amintirilor (memoria adica, „Nilul artistului” ale carui revarsari fecundeaza malurile constientei). O tehnica terapeutica des intalnita in domeniul psihologiei mi-a atras atentia: pacientului i se imnaneaza o foaie de hartie unde va descrie persoana pe care o uraste si i se cere sa-i numeasca defectele (caracterologice, comportamentale, etc.). La sfarsitul sesiunii terapeutice pacientului i se spune: „aceste defecte pe care le repudiezi si te fac sa ai resentimente fata de persoana descrisa iti apartin. De fapt urasti in acea persoana propriile tale defecte. Este zona in care te urasti pe tine...”
Plecand de la aceste premise, textul lui Lars Noren capata valenta unei terapii, in care demersul scenic nu este unul „atractiv si confortabil” urmarind divertismentul ci ne pune in fata propriei constiinte.

Se pot gasi trimiteri contextuale cu realitatea imediata:

- frustrarile populatiei create de incapacitatea societatii contemporane (cu toate subdomeniile politice, sociale, economice) in rezolvarea problemelor acestei mase nemultumite si carentele acestei societati (coruptie, abuzuri ale institutiilor statului, lipsa respectului fata de cetateni, ascensiunea in posturi cheie ale unor persoane incompatibile cu pozitia cumparata in ierarhia statala, frauda).
- utilizarea in discursuri publice ale rezidurilor unor ideologii criminale cum sunt: nazismul si comunismul, speculate de unii politicieni sau formatori de opinie si care, desprinse din context, sfidand realitatea istorica, genereaza mitologii aberante. Confuzia ne indeparteaza de esenta: in loc sa se concentreze pe condamnarea sistemelor criminale (nazist sau comunist) discursul derapeaza in cautarea unor argumente care sa justifice crima.

Rezulta implicit:
- negarea holocaustului in ciuda dovezilor irefutabile care descriu tragedia unor oameni nevinovati, exterminati pentru simplul fapt ca apartineau unei etnii. (Monologul personajului Keith).
- folosirea abuziva a unor insemne de trista amintire, interzise prin lege (svastica) si apologia unui sistem criminal (in speta cel nazist, care rezida in sofismele incilcite si neconvingatoare ale lui Anders)
- xenofobia si ura rasiala ale carei consecinte iminente sun violenta si in ultima instanta crima.

Butoiul cu pulbere este pregatit – ne sugereaza autorul Lars Noren – iar faptul ca ne jucam cu chibriturile pe langa el demonstraza iresponsabilitate si tembelism politic.

Va invit cu inFRIGurare sa veniti fara prejudecati la un spectacol al carui happy-end nu am reusit sa-l gasesc...
Vinicius Tomescu
teatru bucuresti cristian dumitru

No comments:

Enterprise Search - Advertise your business in our free online Australian business directory.